A:
El que m’està semblant interessant del docu (i de fet, és que va d’això) és que se centra en com ha viscut la societat israeliana aquest últim any (s’strena avui, 7 d’octubre, és clar). O sigui: el ventall d’opinions i d’activismes i de maneres de fer, ser i pensar que hi ha dins d’israel. La paraula “polarització” es queda curta, penso.
El documental se centra únicament i exclusiva en l’últim any i en com s’ha viscut aquest últim any a Israel. És un de tants enfocaments possibles sobre la situació, però de vegades tancar el focus és una bona manera d’explicar les coses més macro. 3:45PM A mi m’ha sorprès (perquè com saps sovint opto, per higiene mental, per viure en una certa ignorància) la dissidència interior que hi ha a Israel. 3:46PM
J:
Per desgràcia és molt minoritària. Bé, la part progressita (que no vol dir contrària a moltes mesures militars i de repressió) s’articula al voltant del diari Haretz. Serien els socialdemòcrates d’allà. I un sector molt més petit és el que s’oposa a l’aparheid, els assentaments il·legals, és favorable a la sol·lució dels dos estats, etc.
Quan va començar la guerra a Gaza, es rumorejava que volien tancar Haretz. No ho van fer. i el cap del partit “socialdemòcrata” va entrar al govern de coalició (i aallà s’hi va estar uns quants mesos, fins fa no gaire, em penso).
Mentre, centenars de milers d’israelís ja han marxat del pais (imagina’t els que han quedat).
Té mala sol·lució el tema. No sé si aconseguiran expulsar a tots els palestins (ara estan començant amb Cisjordània, agafant moltes mñes terres, assassinant ja a 700 persones des de fa 3 mesos…) però Israel es juga la supervivència: avui l’Aiatolà Hamenei ha dit això mateix, i qque per tant la lluita dels (sotmesos) palestins ha fet retrocedir Israel a la situació de fa 70 anys, perquè encara que té tota l’aparença d’un estat potent i poderós té unes amenaces existencials tant grans que només la carnisseria desesperada el pot salvar…
Jo no tinc clar com acabarà el tema, però no m’agradaria estar a la pell dels israelís (menys a la dels pobles veïns, és clar). I ja vorem si això arrossegarà als EEUU (un gegant amb peus de fang). Aquesta nit, si Israel bombardejà Iran, com es rumoreja, pot començar el seu argamedon
4:10PM El resum és que lo d’Israel està enverinat des del seu plantejament. Hagués sigut molt millor que els jueus haguessin emigrat als EEUU, a on es podrien haver integrat.
Però, de fet, si no hi hagués hagut la idea del sionisme, com sempre afavorida per naltros (els britànics quan li van prendre Palestina als turcs) i no haguessin emigrat els jueus de tot el magreb, que vivien integrats als seus països, més els que van sobreviure l’holocaust (aquest podrien haver anat als EEUU, com de fet una part ja va fer), no hagués nascut un estat a on ja hi havia una altra gent. I amb aquesta gènesi, violència mediante, estan com estan envoltats de musulmans als que van expulsar i arrabassar terres, ens haguessim estalviaat aquest engendre, que es diu Israel, i que només haa sigut causa de patiment.
Sense el suport occidental no hagués sigut possible. De fet no és casual que hi hagi aquest suport, per dominar, amb aquesta excursa, una regió tant important (Suez i petroli)
En Malcom X deia que els mitjans (hegemònics) et faran odiar el teu alliberador i estimar el teu opresor (ho dèia d’uan altra manera més bonica). Aquest article també va en aquesta línia: ens fan veure els partits “raonables”/centrats als que ens porten a postures extremistes en geopolítica (risc de conflicte bèlic) i en economia (neolliberalisme, empobriment massiu d ela classe mitjana del primer món i perpetuació del sotmetiment de la resta de la població del món). I ens fan mirar amb fàstic a l’Orban per una part del seu discurs (que és molt menys fastigós que, posem per cas, el suport dels nostres partits centristes al genocidi palestí) quan resulta que està mirant de reunir-se amb tothom per aconseguir aturar la guerra a Ucraïna.
El minut 27 i 28 és tot suavitat, poca ambició, BAU, i siq ueden molletes, ja les donarem a un negret…
Minut 41 traduït: mentre continuem vivint a costa de la misèria i la mort dels explotats, teoritzem sobre com podria ser, si els capitalistes fossin bones persones i ens fessin cas, que tot plegat tingues arreglo.
Pocs minuts abans: no, per l’amor de déu, insurreccions/revolucions armades / per la força no! Que no porten enlloc (l’exemple del 17, de la Xina, les descolonitzacions armades africanes o de Cuba es veu que no serveixen). Trankis! Pacieeeeeecia. Que no es prou còmode el vostre sofà? Doncs només cal demanar, si un negre es creua en el nostre camí, que tingui paciència i que, per l’amor de déu, no ens demani almoïna que això no serveix per res (bé, por comprar-se més vi si és un borratxo).
En resum, i el meu punt de vista: és molt fàcil tenir paciència veient com se’ns arruga la cara, quan el que no he de fer és viure com se’ns moren els nostres fills de misèria.
A mi lluitar per tenir un metge més al CAP de Cardedeu m’interessa relativament poc comparada amb la lluita perquè els palestins o els guineans es treguin de sobre el domini occidental i puguin prosperar
O: "Jo amb això del col·lapse del Corrent del Golf hi ha una cosa que no acabo d’entendre. Entenc que és el que donen els models, però em sembla contra-intuïtiu. Si el corrent es debilita, o millor dit no pot arribar al nord de l’Atlàntic perquè es troba que en sentit contrari està baixant aigua freda dolça procedent de la fusió del gel de Groenlàndia i l’àrtic, i llavors l’efecte és que es refreda el clima de l’Atlàntic nord i Europa, sembla que llavors s’hauria de deixar de fondre el gel que es fonia i, per tant, desapareix o es debilita la causa de tot plegat, i per tant sembla que hi hauria d’haver una mena d’efecte rebot o un cert retorn a la situació anterior… No? "
Diria que no és que es refredi globalment l’Atlàntic nord, sinó que bona part del fred que ara va cap a Amèrica, ens arribaria a naltros. Per tant, entenc que a ells els passaria el contrari, i el clima canadenc milloraria… Però la meva és una interpretació superficial i intuïtiva, em penso que la realitat és més complexa.
En @amturiel o en Salva Pueyo ens ho podrien aclarir, que tots dos són científics d’aquest ram.
Apòstol (mode irònic):
“Sí, això ja és mainstream doncs ja va sortir a algun diari… No sé si al “the Country” o al “the World”. De tota manera, segons alguns experts entre els que em compto, a les nostres latituds seria una benedicció que s’interrompés el corrent del Golf…així no ens hauríem de banyar en aigua bullent al pic de l’estiu, i amb una mica de sort plouria i tot…ojalá es talli aquest corrent, encara que pateixi el UK…que van inventar això de cremar carbó”
Es veu que no plouria més. Ara ens arriba humitat de l’Atlàntic (Portugal, Galícia o les pluges que vam tenir fa uns dies) que no arribaria. O sigui, que a part de baixar-nos la temperatura 20-40 graus, a la península li tocaria aridesa.
Però això no arriba en un dia (que passes en un lustre suposo que ja seria mooolt ràpid). De fet, en Turiel comenta que potser ja està començant a passar. I quan aquestes coses van arribant, molt abans de glaçar-se Alemanya, les conseqüències del desgavell climàtic ja posen les coses difícils a l’agricultura, al sosteniment d’infraestructures públiques no preparades (aigua, gas), a la factura de la climatització-… És a dir, hi ha una degradació econòmica que va afegint pressió a les tensions polítiques, intra-estat i entre veïns.
El que vull dir, i ho he dit sempre, és que el PROCÉS de degradació climàtica, o d’escassetat energètica, precipiten que un míssil caigui al teu terrat o que als teus fills els matin a una trinxera.
Per això, encara que deu generar incomprensió, a https://collapse.cat la info geopolítica (i bèl·lica) té un espai tan destacat.
Pd.: per cert, si a la mateixa latitud d’Alemanya, però a Amèrica (= el Canadà) hi ha una densitat de població baixíssima, vol dir que tota la gent que ara viu a Alemanya, centre i nord d’Europa), sobraria. Estem parlant de 200-300 milions de persones. Ho dic per si algú havia pensat que només posant doble vidre i gastant més calefacció n’hi hauria prou. Al Canadà la poca gent que hi viu (per l’extensió de país que tenen), viu a les zones de clima més benigne. I al Yukon, que deu tenir l’extensió de la península Ibèrica, no crec que visquin més de 50.000 persones. És el que sosté aquell clima
Molt bona l’entrevista!
L’únic “però” és que el discurs naufraga en la part propositiva. És on naufraguem tots, potser, a l’hora de proposar com podríem passar del punt A, on ens trobem, al punt B, on tinguem societats “sostenibles”.
La major part de la gent, i en aquest vídeo també ha sigut així, descriuen com hauria de ser la societat futura: “canviar l’estil de vida per no canviar el nivell de vida”, “relocalitzar”, “repartir el treball”, “deixar d’explotar el 3r Món”, etc. La pregunta és com desarmes al dolent. Com aconsegueixes treure-li el poder la Capital, que és qui governa, per desenvolupar el teu “ideal”. Aquí comenta que cal passar de democràcies representatives a participatives. Però, tenint els mitjans de comunicació i les xarxes socials en mans del Capital, això és factible? Aquests discursos (CUP, Comuns) arriben a la massa? Per què no hi arriben? Alguna cosa indica que ha de canviar, això? I si realment la gent majoritàriament estigués en aquesta línia, els que ara controlen els fils de l’estat representatiu (el Capital), deixarien que se’ls enfonsés el cotarro impassiblement?
El que vull dir és que, igual que amb el “procés català”, els discursos polítics (CUP, Comuns, com allà el van fer convergents i republicans) sempre és un discurs d’ordre, de fer-ho seguint les normes, la democràcia, etc. Ningú parla de processos disruptius, revolucionaris o com a mínim de preparar-nos per haver de fer front a la “Reacció” violenta. Fanco és la mostra més propera de com va actuar la Reacció espanyola als anys 30. I els Francos, Mussolinis i Hitlers si que semblen que son el pla B del capital quan la pressió social, encara que sigui acèfala, anàrquica, esclati.
Mentre, a l’altra banda, encara confiem en urnes, vots, lleis, la força del somriure… Tant se val quants Allendes, Mossadevs o Lubumbas hagin deixat la pell o el càrrec…
[23/6, 18:25] David: … I resulta que aquests “tontolaves” de la fotosíntesi han acabat fent boscos i praderies on s’alimenten els metazous més complexes i malgastadors de la galàxia… [24/6, 11:59] Joan: No ho has entes. PRECISSAMENT perque la biosfera no es tonta l haba i ha anat perfeccionant el seu sistema de captacio energetica durant eres, naltros no serem els espabilats que descobrirem la sopa d all en el terreny que ells han optimitzat durant milions d anys.
I el problema es la capacitat de carrega. La anoxia en un riu o en un bloom d algues no ve perque hi hagi poc oxigen en nombres absoluts, sino perque les algues han crescut per sobre la capacitat d un medi q, nomes q fossin la meitat, no tindria cap problema.
Si naltros fossim 3500 milions. O el primer mon nomes 500 milions, possiblement no estariem parlant del peak oil ARA.
Naltros tindriem una altra estrategia, tambe practicada pels organismes, reduir ñes nestres necessitats (decreixement). Es el que fa un os quan hiverna, o les formigues, o els escarabats a l hivern, o les plantes de bulb, etc.
Pero resulta que el nostre sistema economic, el capitalisme, no es compatible amb el decreixement, perque col.lapsa (tema de l interes del deute).
Llavors si l.opcio no es reduir la poblacio abruptament (bloom d algues, Roma, Maies…) ni tampoc hivernar (decreixement) no tenim cap sortida. I per aixo ens inventem la fal.lacia de la transicio energetica q les matematiques no aguanten.
En resum:
El govern espanyol, i els altres de la UE, estan destinant els diners pel fons per finançar processos de pau (no recordo el nom) per comprar armes per Ucraïna.
Aquests militars avisen que anar tirant llenya al foc és una bogeria i pot acabar en què veiem els nostres fills i nets desfilant cap al conflicte i tornant en bosses de plàstic, o espetegant tots plegats en un conflicte nuclear…
El món al revés: militars pacifistes i governs “més progressistes de la història” bel·licistes…
Jo, personalment, estic amb els pacifistes ;-)
Tienes cuenta en el Fediverso, por ejemplo en Mastodon o Hubzilla? Entonces, desde tu cuenta, solo tienes que seguir a @collapse@mobilizon.public.cat
Si además de seguirla, quieres nutrirla de información, hazte un usuario en https://mobilizon.public.cat/@collapse y dame un toque para que te de permisos de edición!
Me alegro. Ahora cuelgo otro enlace, de la presentación del libro de Turiel en Barcelona este jueves. Está en la agenda colapsista federada, a la que estáis todos invitados a subir actos para que corran por el Fediverso:
Jo, personalment, soc pessimista. Així que el sentiment que tinc no és de vertigen davant d’un repte que cregui possible (i que m’aclapari).
Però, de totes maneres, l’únic que puc fer per no tirar-me a la via del tren és lluitar (militar) per empènyer cap al costat cap el que hauríem de tirar… I és més reconfortant, o més suportable, estar actiu, treballant pel que entens que és millor pel proïsme, que donar-se a la beguda del cinisme o una mena d’hedonisme que no pots practicar si ets “conscient”
La cuenta de Greta, 32000 seguidores en 24h (creo que debe ser la mas seguida del fediverso):
https://mastodon.nu/@gretathunberg
Por cierto, viendo los ultimos posts que ha comentado, de dos usuarios de una instancia para cientificos, aprovecho para compartirla aqui por si hay cientificos entre nosotros (seguro que si). De hecho no es la unica instancia de cientificos:
Ayer Greta Thunberg creo su cuenta en Mastodon. Lo mas sencillo es que os creeis una, por ejemplo en esta instancia, que fomenta el debate sin censuras:
O en esta, española, creo:
Tampoco le deis importancia, porque siempre podreis migrar vuestra cuenta de jna instancia a otra. Y todas se comunican entre si; funciona como el correo electronico, que uno escoje si quiere tener cuenta con protonmail, tutanota, gmail, hotmail, pero sabes que pidras enviar mensajes a todo el mundo (porque el mail, como el Fediverso, es un servicio FEDERADO).
Vamos, que son redes sociales wue no pertenencen a los hipericos, y por tanto tampoco van s remar en la direccion de sus intereses, que son los que nos llevan sl colapso)
Per cert, Greta com tothom, tindrà els seus punts forts o febles, però ha fet arribar el “bla, bla, bla…”, o sigui, que les Coops i companyia no són més que xerrameca, més lluny que ningú. I això té molt de mèrit.
Jo puc pensar, sense tampoc conèixer en profunditat el seu pensament, que ella és més forta en la diagnosi (com en Turiel, etc.) que en les solucions, que realment són el complex, a on hi ha moltes possibilitats i cap senzilla. No em refereixo a les solucions en un tub d’assaig o una placa de petri, parlo de les que tinguin en compte en quin món vivim, qui té el poder, com funciona el mecanisme de perpetuació del poder, els engranatges del sistema econòmic, etc. etc.). I en això la Greta potser fa aigües, des del meu punt de vista, però com tants altres… I jo crec que igualment en el que ha sigut destacable, la conscienciació, la mobilització, la visibilització del problema, cal fer-li un reconeixement que en el meu cas, és majúscul.
I, al que anàvem: ella ja està al Fedivers. I valtros? A veure si tant de rollo i els puristes estareu a Twitter o Instagram; que això seria per cagar-se les calces…
Pd.: no parlo d’abandonar les xarxes capitalistes, que són útils per la divulgació entre el poble verge, sinó en, a més, anar construint el futur.
Snif, snif… Mira que qualsevol dia en Musk compra Reddit i tenim avanlantxa a Lemmy!
Sap greu no aprofitar el lemmy per, per exemple, fer el fòrum per resoldre dubtes dels nouvinguts a Mastodon, tot i que per això potser és millor Discourse (a https://agora.fedi.cat )
I think every tweet you get from a mastodon instance mirroring Twitter accounts is saved somewhere on the Fedivers. Probably on the bird-mastodon instance. But also on your instance, because I think it renders all these tooths on the general timeline, etc.
Is there a scaling problem on Mastodon? Maybe for amateur instances it could be a problem…
The article talk about a desktop version of Briar, but they only show an Android version:
Molt bo el discurs… Jo es que tinc clar que aqui estem en una bombolla de, com diu en David, superioritat moral, que nomes ens enganya als de dintre… La resta del mon, india, mexic, etc ens veuen mes descarnadament com el que som, paisos guiats exclussivament per la codicia del nostre sistema economic, fariseus moderns…
Your link is broken (or, probably, censored):
Here you are a crypto without scams (by design): https://monnaie-libre.fr/
Els pagesos, potser empesos per la necessitat d’incrementar, en una espiral sense fi, la productivitat, han anat deixant les seves varietats tradicionals, que podien reproduir autònomament, i han abraçat les “novetats” dels híbrids, etc. amb les que perden aquesta sobirania…
Potser que hi tornem, a les varietats tradicionals…
A la seva web, potser a l’exposició de motius, parla de què pot ser útil en un escenari intermedi entre un col·lapse tan gran que no quedi rastre de l’electrònica i un de tan controlat que persisteixin opcions més complexes… I concretament fa referència a sostenir equips que serveixin per controlar instal·lacions locals solars, etc. que alimenten una comunitat i que cal que siguin balancejades o quins siguin els requisits de tenir unes quantes plaques, distribuïdes, i emmagatzemar o servir electricitat a diferents punts de consum.
I per completar la noticia anterior:
És veritat! No havia caigut que totes les ciutats que tenen electrificats busos, etc. ara deuen estar rebent factures maques… Tot i que avui la notícia és que a Espanya la benzina ha arribat al màxim històric…
Com comentes a l’article, tot plegat va en el mateix sac, correlacionat, i el que fa inviable és bellugar-nos sense caminar :-p
For example G1 / libre currency, a social crypto who is not using PoW, just a simple method to create new money assign every real persona a fix little amount to create (web of trust). More info: https://duniter.org/
Oriol: Recordo que ja els anys 90, o fins i tot els 80, un enginyer agrònom o forestal del Brasil que si no recordo malament es deia Lutzenberger o un nom semblant, ja alertava que l’avenç de la desforestació de l’Amazònia de l’est cap a l’oest acabaria fent canviar el clima de l’oest de l’Amazònia i fent-la assecar, perquè deia que la pluja a l’oest venia sobretot de la transpiració dels boscos de l’est. I com és sabut, desforestar talla aquest cicle. Deu estar passant això també, sumat al canvi climàtic general