Tot es mou - Antonio Turiel: "El col·lapse del corrent atlàntic faria Europa inhabitable, amb gel àrtic a l'altura de París" - 3Cat
www.ccma.cat
external-link
Ha saltat l'alerta davant el possible col·lapse del corrent oceànic de l'Atlàntic. Un nou estudi científic assenyala que el col·lapse es pot produir molt abans del que s'esperava, amb greus efectes climàtics. En parlem amb Antonio Turiel, físic del CSIC i divulgador científic, que assegura que afectaria uns 3.000 milions de persones.
arbocenc
mod
admin
creator
link
fedilink
1
edit-2
2M

O: "Jo amb això del col·lapse del Corrent del Golf hi ha una cosa que no acabo d’entendre. Entenc que és el que donen els models, però em sembla contra-intuïtiu. Si el corrent es debilita, o millor dit no pot arribar al nord de l’Atlàntic perquè es troba que en sentit contrari està baixant aigua freda dolça procedent de la fusió del gel de Groenlàndia i l’àrtic, i llavors l’efecte és que es refreda el clima de l’Atlàntic nord i Europa, sembla que llavors s’hauria de deixar de fondre el gel que es fonia i, per tant, desapareix o es debilita la causa de tot plegat, i per tant sembla que hi hauria d’haver una mena d’efecte rebot o un cert retorn a la situació anterior… No? "

Diria que no és que es refredi globalment l’Atlàntic nord, sinó que bona part del fred que ara va cap a Amèrica, ens arribaria a naltros. Per tant, entenc que a ells els passaria el contrari, i el clima canadenc milloraria… Però la meva és una interpretació superficial i intuïtiva, em penso que la realitat és més complexa.

En @amturiel o en Salva Pueyo ens ho podrien aclarir, que tots dos són científics d’aquest ram.

Apòstol (mode irònic):

“Sí, això ja és mainstream doncs ja va sortir a algun diari… No sé si al “the Country” o al “the World”. De tota manera, segons alguns experts entre els que em compto, a les nostres latituds seria una benedicció que s’interrompés el corrent del Golf…així no ens hauríem de banyar en aigua bullent al pic de l’estiu, i amb una mica de sort plouria i tot…ojalá es talli aquest corrent, encara que pateixi el UK…que van inventar això de cremar carbó”

Es veu que no plouria més. Ara ens arriba humitat de l’Atlàntic (Portugal, Galícia o les pluges que vam tenir fa uns dies) que no arribaria. O sigui, que a part de baixar-nos la temperatura 20-40 graus, a la península li tocaria aridesa.

Però això no arriba en un dia (que passes en un lustre suposo que ja seria mooolt ràpid). De fet, en Turiel comenta que potser ja està començant a passar. I quan aquestes coses van arribant, molt abans de glaçar-se Alemanya, les conseqüències del desgavell climàtic ja posen les coses difícils a l’agricultura, al sosteniment d’infraestructures públiques no preparades (aigua, gas), a la factura de la climatització-… És a dir, hi ha una degradació econòmica que va afegint pressió a les tensions polítiques, intra-estat i entre veïns.

El que vull dir, i ho he dit sempre, és que el PROCÉS de degradació climàtica, o d’escassetat energètica, precipiten que un míssil caigui al teu terrat o que als teus fills els matin a una trinxera.

Per això, encara que deu generar incomprensió, a https://collapse.cat la info geopolítica (i bèl·lica) té un espai tan destacat.

Pd.: per cert, si a la mateixa latitud d’Alemanya, però a Amèrica (= el Canadà) hi ha una densitat de població baixíssima, vol dir que tota la gent que ara viu a Alemanya, centre i nord d’Europa), sobraria. Estem parlant de 200-300 milions de persones. Ho dic per si algú havia pensat que només posant doble vidre i gastant més calefacció n’hi hauria prou. Al Canadà la poca gent que hi viu (per l’extensió de país que tenen), viu a les zones de clima més benigne. I al Yukon, que deu tenir l’extensió de la península Ibèrica, no crec que visquin més de 50.000 persones. És el que sosté aquell clima

Pròdrom (CA/ES): el futur que ja és aquí! / el futuro ya está aquí
!main

    m. [LC] [MD] Signe precursor d’un mal, del part, etc. Els pròdroms de la guerra. Els pròdroms d’una malaltia.

    Sinònims: anunci, auguri, auspici, averany, indicació, prenunci, presagi, pronòstic, senyal, signe, símptoma, vaticini

    Similar(e)s:

    Fedivers (Mastodon, etc):

    • @main@collapse.cat
    • 0 users online
    • 1 user / day
    • 1 user / week
    • 1 user / month
    • 1 user / 6 months
    • 296 subscribers
    • 181 Posts
    • 14 Comments
    • Modlog