El moviment anarquista en el punt de mira dels Mossos
directa.cat
external-link
Quatre mesos després dels fets i, després d'invertir-hi gran quantitat de recursos públics –com ara l'anàlisi d'imatges d'alta resolució captades amb drons–, la Comissaria General d'Informació (CGI) dels Mossos d'Esquadra va executar entre el 23 i el 25 d'agost una operació per a detenir activistes del moviment anarquista de Barcelona. Els set detinguts se sumen als altres quatre arrestats després de la manifestació anticapitalista del Primer de Maig de 2023 i estan acusats de

El moviment anarquista en el punt de mira dels Mossos

La Unitat Central d’Investigació d’Extremismes Violents va detenir la setmana passada set persones acusades de “danyar” caixers automàtics i seus de Zara, Primark i Starbucks durant la manifestació del Primer de Maig d’enguany

Quatre mesos després dels fets i, després d’invertir-hi gran quantitat de recursos públics –com ara l’anàlisi d’imatges d’alta resolució captades amb drons–, la Comissaria General d’Informació (CGI) dels Mossos d’Esquadra va executar entre el 23 i el 25 d’agost una operació per a detenir activistes del moviment anarquista de Barcelona. Els set detinguts se sumen als altres quatre arrestats després de la manifestació anticapitalista del Primer de Maig de 2023 i estan acusats de “danyar establiments amb objectes contundents” aquell dia, segons ha detallat el servei de premsa dels Mossos. En concret es tractaria de caixers automàtics i les seus de Zara, Primark i Starbucks al centre de Barcelona. L’acusació seria pels presumptes delictes de desordres públics i danys, segons aquestes mateixes fonts.

Des de l’arribada de l’intendent Carles Hernández a la cúpula d’Informació de la policia catalana, les investigacions d’ordre públic on hi participen activistes del moviment anarquista ja no les assumeix el Grup d’Investigació de Desordres Públics, que penja de l’Àrea de la Brigada Mòbil, sinó la Unitat Central d’Investigació d’Extremismes Violents, que actua sota les ordres d’Hernández i la CGI. Una pràctica que també s’ha estès a les investigacions contra el moviment per l’habitatge i l’esquerra independentista. Aquesta unitat, a més, hauria reprès la coordinació regular amb els serveis d’informació del Cos Nacional de Policia espanyola i de la Guàrdia Civil, segons es desprèn d’una resposta parlamentària del conseller Joan Ignasi Elena (ERC) a una pregunta plantejada per Vox al Parlament de Catalunya.

Cal recordar que Hernández anteriorment comandava la Brigada Mòbil i va ser reemplaçat de funcions després d’una polèmica càrrega contra antifeixistes el 6 de desembre de 2018 a Salt (el Gironès), on va emprar amb contundència la seva porra extensible per protegir un míting de Vox. Segons va publicar el 22 de març de 2023 El Confidencial, Hernández està molt ben valorat en l’àmbit policial internacional i l’any 2022 va travessar l’Atlàntic per assistir a un seminari de tres setmanes per invitació de la Secretaria d’Estat dels Estats Units. També hauria realitzat un seminari de similars característiques a Israel.

Egida-Defensa Col·lectiva Anarquista, grup que porta aquest i altres casos repressius del moviment anarquista barceloní, explica en un comunicat que “l’Estat i les forces i Cossos de Seguretat activen els seus mitjans per desarticular-nos i fer-nos callar”, al que responen que “sabem que la repressió forma part del camí, de la nostra lluita, i sabem que per tal de fer-li front hem d’estar unides i solidàries”.

Des de la Taula Sindical de Catalunya, convocant de la manifestació del Primer de Maig i que aplega les organitzacions CGT, Solidaritat Obrera, IAC, CNT Catalunya-Balears, Cobas i COS, destaquen en una nota de premsa que “els greus altercats que els mossos descriuen, en realitat no van ser més que unes quantes entitats bancàries o altres símbols del capitalisme amb els vidres trencats”. I afegeixen: “més que unes detencions per a perseguir uns fets concrets, es tracta d’una operació policial per a disciplinar i atemorir el jovent combatiu de la ciutat”.

Capitalisme de la vigilància i el control social
!ecorp@info.prou.be
    • 0 users online
    • 2 users / day
    • 1 user / week
    • 2 users / month
    • 3 users / 6 months
    • 1 subscriber
    • 51 Posts
    • 3 Comments
    • Modlog